Technologie
Babyconnect zorgt voor digitale verbindingen tussen zorgverleners en cliënten
Hoe werkt dit onder de motorkap?
De informatie over de zwangerschap van een cliënt staat in verschillende systemen bij verschillende zorgverleners opgeslagen. Denk aan de verloskundige, gynaecoloog, echoscopist en kraamverzorgende. Een zorgverlener kan momenteel niet bij de gegevens van een andere zorgverlener. De gynaecoloog kan bijvoorbeeld niet in het dossier van de verloskundige kijken om te zien wat daar over de cliënt is vastgelegd. Dat leidt nu vaak tot ongemak, bijvoorbeeld omdat de zwangere bij de gynaecoloog opnieuw haar verhaal moet vertellen, of zelfs tot onveilige situaties, bijvoorbeeld bij spoedgevallen.
Om dit op te lossen wil Babyconnect de systemen met elkaar verbinden. Dit werkt als volgt:
De systemen van de verschillende zorgverleners, melden bij een index dat zij gegevens van een bepaalde cliënt hebben en waar die te vinden zijn. Wanneer een andere zorgverlener deze gegevens wil inzien, raadpleegt haar systeem eerst de index en haalt de gewenste gegevens vervolgens op uit de systemen van de andere zorgverleners. De gegevens worden daarna op een overzichtelijke manier gepresenteerd in een viewer. Zorgverleners kunnen de gegevens van de huidige- en eventueel ook eerdere zwangerschappen, inzien. Op deze manier kan de zorgverlener als dat nodig is, op het juiste moment, op de juiste plaats, de juiste informatie inzien.
Maar dat kan niet zomaar. Om gegevens op deze manier te delen zijn er enkele belangrijke voorwaarden:
- De cliënt moet voor het delen van gegevens eerst toestemming geven;
- Het uitwisselen van de gegevens moet over een beveiligd netwerk verlopen;
- De zorgverlener moet de cliënt onder behandeling hebben en moet bevoegd zijn om de gegevens in te zien;
- De zorgverleners moeten onderling goede samenwerkingsafspraken hebben gemaakt over het delen van elkaars gegevens en dit hebben vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.
Niet alleen de zorgverleners kunnen op deze manier de gegevens van hun cliënt inzien, ook de zwangere zelf kan haar gegevens inzien. Hiervoor gebruikt zij haar Persoonlijke GezondsheidsOmgeving (PGO). In haar PGO kan de cliënt haar eigen gegevens, zoals bijvoorbeeld de Zwangerschapskaart, raadplegen en, als ze dat wil, een kopie van die gegevens, in haar eigen computer opslaan.
Meer lezen? Blader dan door de onderstaande publicatie of bekijk de video waarin Anne-Mette van Wieren (zwanger van haar eerste kindje) vertelt waarom zij de PGO zo ideaal vindt.