Hoe gaan we gegevens uitwisselen? Raadplegen, publiceren en autorisatie

  • 26 augustus 2024
  • Nieuws

Als zorgverlener blijf je in je eigen informatiesysteem werken. Technisch, ‘onder de motorkap’ zoals we het soms noemen, worden alle systemen gekoppeld. Om digitaal gegevens uit te wisselen stel je (na toestemming van een cliënt) gegevens beschikbaar. Dit noemen we publiceren.

Andere zorgverleners in het zorgnetwerk van de cliënt kunnen dan de gegevens inzien. Dit noemen we raadplegen. Raadplegen van gegevens gebeurt met behulp van een viewer. Dit is een scherm dat, zonder extra inlog vanuit het eigen systeem wordt geopend en waar alle gegevens met betrekking tot de geboortezorg op een overzichtelijke manier worden gepresenteerd.

Iedere zorgverlener heeft een andere rol in de zorgverlening. Niet alle gegevens zijn voor elke situatie of elke zorgverlener relevant. Op basis van de rol zijn gegevens te beperken. Dit noemen we autorisatie.

Bijvoorbeeld: een administratief medewerker van een verloskundigen-praktijk heeft minder gegevens nodig dan een verloskundige. Daarnaast zijn er andere gegevens relevant en nodig voor een kraamverzorgende dan voor een gynaecoloog. Iedere soort zorgverlener (rol in de zorgverlening) heeft een eigen autorisatie voor het mogen raadplegen van gegevens. Zo wordt voldaan aan de huidige wet- en regelgeving op basis van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Welke gegevens een zorgverlener mag raadplegen is in samenwerking met eindgebruikers uit verschillende geboortezorg disciplines bepaald.